Öykü Eşberk -  İŞ ARAMA İZNİ
Paylaş Tweet


metni yazdır metin boyutu Bu makale 23 Ekim 2017 tarihinde eklenmiştir.

İŞ ARAMA İZNİ

 

İş Arama İzni Nedir?

 

   İş arama izni, İş Kanunu’nun işçiye tanıdığı bir haktır. Buna göre işten çıkartılan işçi, işsiz kalmasın ve yeni bir iş bulabilsin diye kendisine bu izin verilir. Kanuna göre, bildirim(ihbar) süreleri içinde  işveren, işçiye yeni bir iş bulması için gerekli olan iş arama iznini iş saatleri içinde ve ücret kesintisi yapmadan vermeye mecburdur.

 

Bu izni doğru kullanabilmek için öncelikle ihbar(bildirim) sürenizi bilmeniz gerekmektedir. Aşağıdaki linkten ihbar  sürelerini inceleyebilirsiniz. İhbar sürenizi biliyorsanız yazıyı okumaya devam edebilirsiniz. 

 

http://avoykuesberk.com.tr/duyuru/%C4%B0HBAR-TAZM%C4%B0NATI-S%C3%9CRELER%C4%B0/53

 

İş Arama İzninin Süresi Ne Kadardır?

 

   İş arama izninin süresi günde 2 saatten az olamaz. 2 saat olarak belirtilen iş arama izni asgari bir süredir. Arttırılması mümkündür. Sözleşmeye konulan bir hükümle iş arama izninin kaldırılması mümkün değildir. İşverenin bu yükümlülüğünü azaltan ya da tamamen ortadan kaldıran sözleşme hükümleri geçerli olmayacaktır.

 

İş Arama İzni Toplu Kullanılabilir Mi?

    İşçi, şayet isterse iş arama iznini günde 2 saat olarak değil de toplu bir şekilde kullanmayı talep edebilir. İş arama iznini toplu kullanmak isteyen işçi, bunu işten ayrılacağı günden evvelki günlere rastlatmak ve bu durumu işverene bildirmek zorundadır.

 

İhbar Süresinde Rapor Alınması Durumunda

İhbar süresine tabi çalışanların sağlık sorunları nedeniyle rapor aldığı durumlarda, rapor tarihleri ihbar sürelerinden sayılmayarak, istirahat süresi kadar ihbar süresi uzamaktadır.

 

İhbar Süresinin Genel Tatillere Denk Geldiği Durumlarda

İhbar süresi içerisinde ulusal bayram ve genel tatil günlerinin denk geldiği durumlarda, çalışma süresince bugünlerde çalışmayan personeller için iş arama izni hesaplaması yapılmamalıdır. Ama tatil günlerinde ihbar süresi işleyecektir.

 

İşveren İş Arama İzni Vermezse Ne Yapılır?

   İşveren yeni iş arama iznini vermez veya eksik kullandırırsa o süreye ilişkin ücreti işçiye ödemek zorundadır. İşveren, iş arama izni esnasında işçiyi çalıştırır ise işçinin izin kullanarak bir çalışma karşılığı olmaksızın alacağı ücrete ilaveten, çalıştırdığı sürenin ücretini yüzde yüz zamlı öder.

 

İstifa Eden İşçi İş Arama İzni Kullanabilir Mi?

İş arama iznini kullanmak için sözleşmenin kim tarafından feshedildiğinin önemi yoktur. Yani işçinin işten çıkartılması ya da istifa arasında bir ayrım yoktur. Bu izin bildirim süresi içinde kullanmak üzere işçiye tanınmış bir haktır. Sonuç olarak, istifa eden işçinin de günlük 2 saat iş arama izni hakkı vardır.

 

 

   En doğru bilgiyi size her zaman avukatınızın vereceğini unutmayın.

Sitenin bütün içeriklerin tüm hakları Av. Öykü Eşberk tarafından (http://www.avoykuesberk.com.tr) internet sitesinde yayınlanmıştır. Bu ibare eklenmek şartıyla makalelerden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapabilir, ancak yazarın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka bir yerde yayınlanamaz.