Öykü Eşberk -                                  APARTMANIN BOYANMASI KARARI NASIL ALINIR?
Paylaş Tweet


metni yazdır metin boyutu Bu makale 01 Mart 2021 tarihinde eklenmiştir.

APARTMANIN BOYANMASI KARARI NASIL ALINIR?

 

  Apartmanda kat maliklerinin yükümlülükleri ve borçları Kat Mülkiyeti Kanunu ile belirlenmiştir. Kanunun 19. maddesi bu konuyu ayrıntılı şekilde düzenlemektedir.

Maddeye göre, kat malikleri, "anagayrimenkulün bakımı, mimarı durumu ile güzelliğini ve sağlamlığını titizlikle korumaya mecburdur.  Ayrıca Kat maliklerinden biri diğer bütün kat maliklerinin "rızası" olmadıkça, apartmanın ortak yerlerinde "İnşaat, onarım ve tesisler, değişik renkte dış badana veya boya" da yaptıramaz. Kendi bağımsız bölümünde yani dairesinde, ana yapıya zarar verecek nitelikte onarım, tesis ve değişiklik yapması da yasak.

 

  Burada Yargıtay kararlarına baktığımızda çok önemli bir ayrıma gidilmektedir. Şayet apartmanın rengi ve şekli aynı kalacaksa yani sadece dış cephe boyası yenilenecekse veya ortak alan olan girişteki kırık mermerler tamir ettirilecekse oy çokluğu yeterli olacaktır. Fakat renk ve şekil değişikliği isteniyorsa, beyaz olan dış cephe boyası, mavi yapılacaksa mutlaka oybirliği sağlanmak zorundadıri. Oy çokluğuyla dış cephenin rengi değiştirme kararı alınamaz..

 

BOYAMA KARARINI KİM ALIR?

    Apartmanın ortak alanlarıyla ilgili değişiklik yapılabilmesi için, usulüne uygun olarak yapılan yönetim toplantısıyla karar alınmalı ve bu karar, karar defterine yazılmalıdır.

 

  Alınacak karar için oy çokluğu gerekiyorsa oy çokluğu, oy birliği gerekiyorsa oy birliği sağlanması lazımdır. Apartmanın rengi ve şekli aynı kalacaksa oy çokluğu, renk ve şekil değişikliği isteniyorsa, mutlaka oy birliği sağlannmalıdır. Aksi takdirde her bir kat maliki alınan kararı mahkemeye taşıyarak alınan kararı iptal ettirebilir.

 

 

ÖDEME NASIL YAPILACAK

 

  Kat malikleri usülüne uygun alınmış boyama kararına, ben ödemiyorum diyerek itiraz edemez.  Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 20. maddesine göre daire sahipleri, "Bütün ortak yerlerin bakım,koruma ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında katılmakla yükümlüler." Bu durumda, apartmanın dış ve iç cephe boyasının masraflarına katılma da tapuda kayıtlı "arsa payları" oranına göre olacak.

 

 En doğru bilgiyi size her zaman avukatınızın vereceğini unutmayın.

 

Sitenin bütün içeriklerin tüm hakları Av. Öykü Eşberk tarafından (http://www.avoykuesberk.com.tr) internet sitesinde yayınlanmıştır. Bu ibare eklenmek şartıyla makalelerden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapabilir, ancak yazarın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka bir yerde yayınlanamaz.