Öykü Eşberk - ANKARA ANTLASMASI
Paylaş Tweet


metni yazdır metin boyutu Bu makale 12 Ekim 2020 tarihinde eklenmiştir.

ANKARA ANTLASMASI

                                                                                       ANKARA ANTLAŞMASI

 

  Ankara Antlaşması olarak bilinen Avrupa Topluluğu Ortaklık Antlaşması (ECAA), Türkiye ile Avrupa Birliği arasında yapılmış bir antlaşma. Bu antlaşmaya dayanarak Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşları İngiltere’de ve Avrupa Birliği’nde serbestçe dolaşım hakkına sahip oluyorlar.

 

  Bu antlaşmaya göre Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşları İngiltere’ye gelerek bir iş kurması ile İngiltere’de oturum alabilmesine imkan sağlamaktadır. Son 10 yılda binlerce Türk Vatandaşı bu antlaşma ile İngiltere’ye başvurdu.

 

Geçmişte öğrenci vizesi ile İngiltere’ye giden öğrenciler orada kalmaya devam etmek için Ankara Antlaşması’ndan yararlanıyordu. Şu anki duruma baktığımızda kendi işini yapmak isteyen, işyerini İngiltere’ye taşımak isteyen vatandaşlarımız Ankara Antlaşması’ndan faydalanarak İngiltere’de oturum izni alabiliyorlar.

 

EN ÖNEMLİ ŞART NEDİR?

 

  Ankara Antlaşması’nı kullanarak İngiltere’ye gitmek için en önemli şart kendi işinizi kuruyor olmanızdır.

  Bir yol haritası çizerek nasıl bir iş sektörü için başvurduğunuzu detaylarıyla belirtmeniz gerekiyor.

 

Hangi Meslek Grupları Danışmanlık Yapabilir?

 

  Her ne kadar toplumumuzda sadece esnaf ya da serbest iş kollarında çalışan kişiler başvurabiliyor gibi bir algı olsa da doktor, mühendis, spor eğitmenliği, dekorasyon işleri, boyacılık, avukat gibi bir çok meslek grubu Ankara Antlaşması ile başvuru yapabiliyor.

 

Ankara Antlaşması’nın Türk Vatandaşına Sağladığı Olanaklar Neler?

 

  İngiltere’de kalıcı yani süresiz oturum sahibi olmak İngiliz pasaportuna başvurma ve seçimlerde oy kullanma hakkı dışında ülke vatandaşlarına sunulan bütün hizmetlerden yararlanma avantajı sunuyor. Eğitim, sağlık gibi hizmetlerden bir İngiliz vatandaşı gibi faydalanabiliyorsunuz.

 

ANKARA ANTLAŞMASININ DEZAVANTAJLARI NELERDİR?

 

  Ankara Antlaşması ile İngiltere’ye gittiğiniz taktirde sosyal haklardan bir İngiliz vatandaşı gibi yararlanamıyorsunuz.

 

ANKARA ANTLAŞMASI’NA BAŞVURU VE KABUL ORANLARI

 

  Günümüze kadar yapılan başvuruların %70 gibi bir oranda kabul sağlanmıştır. Kabul oranına en önemli etken başvurunuzun düzgünlüğüdür.

 

NE KADARLIK BİR SERMAYE GÖSTERMENİZ GEREKİYOR?

 

  Başvuru şartlarına baktığınızda illa sermaye göstereceksiniz diye bir şart bulunmamakta kendi işinizi yapacak finansı sağlamak zorundasınız. Kabul almak istiyorsanız yapacağınız iş ile bağlantılı bir sermaye göstermeniz gerekiyor.  İş planınızı destekleyen bir sermaye konsolosluğu tatmin edecektir. Bir danışmanlık işi yapacaksanız, pastacılık için başvuran birinden çok çok daha az bir sermayeyle başvurabilirsiniz. Bir pasta yeri açmak için mekan kirası, eşyalar gibi size maliyet çıkaracak şeylere ihtiyaç duyarken danışmanlık firması için beyninizi kullanacağınız için küçük bir odanın maliyeti yeterlidir.

 

 

BAŞVURDUĞUM İŞ DIŞINDA NE YAPABİLİRİM?

 

  Sadece başvurduğunuz işle ilgili alanda çalışabiliyorsunuz. Yani sadece uzman olduğunuz kendi işinizi yapabiliyorsunuz. Bununla Siz reklamcı olarak iş planı hazırlandınız, başvurdunuz şirketi kurdunuz gidip başka bir reklam firmasında çalışamıyorsunuz. O şirketin devamlı çalışan kadrolu elemanı olamıyorsunuz. Ancak sözleşmeli ya da taşeron olarak dışarıdan çalışabilirsiniz. Sadece iş planınızdaki işi yapabileceğinizin altını çiziyorum.

 

İNGİLİZCE BİLMEM GEREKİYOR MU?

 

  Başvurunuzun kabul olabilmesi için müşterilerinizle iletişim kurabilecek kadar İngilizce bilgisine sahip olmanız gerekmektedir.

 

Ankara Antlaşması ile İngiltere’ye Gidenler Kalıcı Oturum Alabilir mi?

 

 16 Mart 2018’den önceki koşullara göre başvurularını yapmak için Ankara Antlaşması vizesi ile ülkede 4 yıl sürekli ikamet etmeleri gerekiyordu. Ancak İngiliz makamları bu tarihten sonra başvurular için yeni koşullar istendiğini duyurdu. Buna göre; süresiz oturuma başvuru süresi 4 yıldan 5 yıla çıkarıldı.

 

 ECAA Vizesi ile İngiltere’ye giderken vize kapsamında yanımda götürebileceğim çocuklarım için bir yaş sınırı var mı?

 

  Evet, bir yaş sınırı bulunmaktadır. Daha önce 18 olan bu yaş sınırı 21’e çıkarılmıştır. 21 yaş ve altındaki çocuklarınızı ECAA kapsamında yanınızda götürebilirsiniz.

 

BAŞVURUMUN DEĞERLENDİRME SÜRECİ NE KADAR?

 

  Ortalama olarak İngiliz Konsolosluğunun belgelerinizi değerlendirme süresi 3 aydır.

 

BAŞVURU İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR

 

Başvurunuzu 31 Aralık 2020'ye kadar yapmanız gerekiyor.

  Başvurunuzu yaparken mutlaka alanında uzman ile birlikte hazırlanmanızı öneriyorum. Zira az sonra bahsedeceğim başvuru yolunun en önemli mihenk taşı olan iş planı çok detaylıca hazırlanması gereken bir rapordur.

 

  En önemi konu yukarıda da belirttiğim gibi iş konusunda çizilecek yol yani iş planı. Başvurunuzda İngiltere’de ne yapacaksınız, hangi faaliyeti göstereceksiniz özenle ve ayrıntılı bir şekilde göstermeniz gerekiyor. Gelecek 3 yıl içindeki bütün planlarınızı bu başvuruda göstermeniz gerekiyor.

 

  Başvurunuzdaki iş tanımı ile iş geçmişisiniz arasında bağlantı olması gerekmektedir. Mesela siz bir kuaförseniz, Türkiye’de daha önce terzilik yaptığınıza dair belgeler başvurunuza olumlu etkiler sunmayacaktır.

 

  Bunun dışında referans mektupları, müşterilerinizden aldığınız müşteri yazıları, İngiltere’de ne kadar para kazanmayı planladığınızı ayrıntılı olarak anlatmanız gerekiyor

 

RED CEVABI GELEBİLİR Mİ?

 

  Başvuruları İngiltere İç İşleri Bakanlığı görevlileri değerlendirmekte. Bu yüzden başvurunuzun düzgün ve ayrıntılı olması ret cevabı almasının önüne geçer.

 

Ankara Antlaşması ile başvurmak istiyorsanız alanında uzman kişilerle çalışmak zorundasınız.  Başvuru evraklarını hazırlamak ve başvuru sürecini yönetmek KABUL ALMANIZI ETKİLEYEN EN ÖNEMLİ ETKENDİR.

 

 En doğru bilgiyi size her zaman avukatınızın vereceğini unutmayın.

Sitenin bütün içeriklerin tüm hakları Av. Öykü Eşberk tarafından (http://www.avoykuesberk.com.tr) internet sitesinde yayınlanmıştır. Bu ibare eklenmek şartıyla makalelerden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapabilir, ancak yazarın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka bir yerde yayınlanamaz.