Öykü Eşberk - MİRAS HUKUKU
Paylaş Tweet


metni yazdır metin boyutu Bu makale 02 Kasım 2017 tarihinde eklenmiştir.

MİRAS HUKUKU

 Miras hukuku, kişinin ölümü ile birlikte bu kişinin mallarının kimlere ve ne şekilde intikal edildiğini düzenleyen hukuk dalıdır. Bir kişinin ölümü ile mirasçıları kanun gereğince ölen kişinin malvarlığının tamamını kazanır.

 

KAÇ TÜR MİRASÇI VARDIR?

 

   Miras hukukunda yasal mirasçı ve atanmış mirasçı olmak üzere 2 tür mirasçı vardır. Yasal mirasçılık ölen kişinin iradesine bağlı olmadan kanundan doğan bir haktır. Atanmış mirasçı ise miras bırakanın kendi iradesiyle malvarlığının bir kısmını ya da bütününü belirli bir kişiye bırakmış olması sebebiyle mirasçı olan kişidir.

 

TÜRK HUKUKU'NDA MİRAS NASIL PAYLAŞILIR?

 

 Türk Hukuku’nda miras paylaşımında zümre sistemi esas alınır. Bu sisteme göre üçüncü zümreye kadar olan akrabalar mirastan pay alabilirler. Zümreler arasında kanuni bir sıra vardır.  Buna göre, önde olan zümrede mirasçı var ise sonra gelen zümredeki kan hısımları mirasçı olamayacaklardır

   Birinci zümre ölen kişinin alt soyudur yani miras bırakanın çocukları eşit olarak mirasçı olurlar. Miras hukukuna göre eğer ölen kişinin alt soyu yoksa hak sahipleri ölenin anne-baba ve kardeşleridir. Şayet ölen kişinin anne veya babası ya da onların da alt soyu yoksa büyük anne ve büyük babası miras hukukuna göre mirasçısı olurlar.

 

MİRAS HUKUKU'NDA KIZ ERKEK ÇOCUK AYRIMI VAR MIDIR?

 

  Mirasın paylaştırılması esasında kız erkek çocuk ayrımı yapılmaksızın bütün çocuklar eşit pay oranlarıyla mirasçı olurlar.

   

ÇOCUK VE EŞİN DURUMUNA GÖRE MİRAS NASIL PAYLAŞTIRILIR?

 

    Ölen kişinin eşinin sağ olup olmamasına göre paylaştırılan miras mallarının oranı farklılık gösterecektir.

Şayet ölen kişinin eşi ve çocuğu hayattaysa, eş mirasın dörtte birini çocuk ise dörtte üçünü almaya hak kazanır. Bu Hesaba göre 400 birimlik bir malvarlığında eşe 100 birim çocuğa ise 300 birim kalacaktır. 2 çocuk olması durumunda çocuğa kalan 300 birim iki çocuk arasında eşit olarak paylaştırılacaktır.

  Eğer ölen kişinin çocuğu yoksa sağ kalan eş, miras bırakanın malını anne-babasıyla eşit oranda paylaşır. Yarısını eş alır kalan yarısını da mirasçının anne ve babası alır. Şayet sağ kalan eş miras bırakanın büyükanne, büyükbaba ve onların çocukları gibi üçüncü zümreye ait kişilerle birlikte mirasçı olursa mirasın dörtte üçünü almaya hak kazanır.

 

İMAM NİKAHLI EŞE MİRAS KALIR MI?

 

   Yukarıda belirtilen durumlar resmi nikahlı eş için geçerlidir. İmam nikahlı olan eşinin mirastan pay alması mümkün değildir.

 

   En doğru bilgiyi size her zaman avukatınızın vereceğini unutmayın.

Sitenin bütün içeriklerin tüm hakları Av. Öykü Eşberk tarafından (http://www.avoykuesberk.com.tr) internet sitesinde yayınlanmıştır. Bu ibare eklenmek şartıyla makalelerden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapabilir, ancak yazarın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka bir yerde yayınlanamaz.