Öykü Eşberk - YABANCI HEKİM MALPRAKTİS (TIBBİ UYGULAMA HATASI)
Paylaş Tweet


metni yazdır metin boyutu Bu makale 20Ocak 2022 tarihinde eklenmiştir.

YABANCI HEKİM MALPRAKTİS (TIBBİ UYGULAMA HATASI)

  Hukuka uygunluğun ilk şartı;  tıbbi müdahalenin, buna yetkili kişilerce yapılmasıdır. Tıbbi müdahalede bulunma yetkisi, hekim olarak adlandırılan kişilere aittir. Hekimlerin çalışma şartları, 1219 sayılı Tababet Ve Şuabatı San’atlarının Tarz-ı İcrasına Dair Kanun ve 6023 sayılı Türk Tabipleri Birliği Kanunu hükümlerine göre belirlenmiştir. Buna göre; tıp diplomasına sahip olunmalı, ilgili alanda uzman olunmalı ve kanunun Türkiye'de hekimlik mesleğini icra edebilmek için öngördüğü bazı şekil şartlarına uyulmalıdır.

 

  Tıbbi müdahale yetkisi esas itibariyle hekime verilmiştir. Hekim ve diş hekimleri haricindeki sağlık mensupları, hekim karar ve talimatı olmaksızın hastalara doğrudan tıbbi hizmet veremez. İlk yardım ve acil tıbbi müdahale gerektiren durumlar bu hizmetin istisnasını oluşturmaktadır.

 

  Tababet Ve Şuabatı San’atlarının Tarz-ı İcrasına Dair Kanunu’nun 4. Maddesi yabancı ülkeden diplomalı hekimlerin Türk Tıp Fakülteleri müfredatına uygun öğrenim görüp görmediklerinin yetkili tıp profesörleri jürisi tarafından saptanacağını belirtmektedir. Dolayısıyla Türkiye’de hekimlik icra edebilmek için Türk vatandaşlığı ve Türk tıp fakültelerden mezun olmak zorunlu değildir. Ancak yabancı hekimin diplomasının, anılan kanunun 4. Maddesi uyarınca denkliğinin tanınması gerekir.

 

  Denkliği tanınan diplomaya sahip yabancı hekim, tıpkı Türk tıp fakültelerinden mezun olan hekim gibi muamele görecektir. İcra ettiği tedavi fiilleri de, yetkisiz hekimlik suçunu teşkil etmeyecektir.

 

  Türk Tıp Fakülteleri müfredatına uygun bir tıp diploması olmadan hekimlik mesleğini icra eden kişiler 1219 Sayılı Tababet Şuabatı San’atlarının Tarz-ı İcrasına Dair Kanun’un 25. Maddesine aykırı davranmak suretiyle suç işlemiş olurlar. Anılan maddeye göre; “diploması olmadığı hâlde, menfaat temin etmek amacına yönelik olmasa bile, hasta tedavi eden veya tabip unvanını takınan şahıs iki yıldan beş yıla kadar hapis ve bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.”

 

  İnceleme konusu suçla korunan hukuki yarar, kamu sağlığıdır. Çünkü yetkisiz kimseler eliyle icra edilecek tıbbî müdahaleler, kamu sağlığını ciddi biçimde tehdit etmektedir. Bu nedenle, TCK’da hayata ve vücut bütünlüğüne karşı suçlar kısmında düzenlenen hiçbir suç tipine girmese bile, salt yetkisiz tedavi etme ve tabip unvanı takınma fiilleri suç olarak düzenlenmiştir. Tıbbî müdahaleleri icra etme yetkisinin münhasıran hekimlere ait olması, kamu sağlığı bakımından önem taşımaktadır. Anılan suç, hekimlerin sahip olduğu tıbbî müdahale uygulama tekelini de korumak suretiyle kamu sağlığına yönelik tehlike arz eden fiilleri önlemektedir.

 

  Yargıtay, yetkisiz hekimlik suçunun işlenip işlenmediği konusunda sonuca varmak için, tıbbî faaliyette bulunan yabancı hekimin diplomasının Türkiye’de denkliğinin bulunup bulunmadığının Yüksek Öğrenim Kurulu’na Sorulması gerektiğini ifade etmektedir.

 

 

YARGITAY KARARI

Yargıtay 19. Ceza Dairesi

2016/15292 E. 2017/11617 K. 25.12.2017 T.

 

  “Sanığın savunmasında, Suriye vatandaşı olduğunu, savaştan dolayı geldiği ülkesinde laboratuvar doktorluğu yaptığını, arkadaşı olan diğer sanık ...’nın Suriye’de iken diş hekimliği yaptığını, ...’nın suriye vatandaşlarına hizmet vermek için diş yeri açacağını duyduğunu, kendisinin de bu yere bitişik olan bir ambarı tuttuğunu amacının burada suriye vatandaşlarına parasız hizmet vermek olduğunu (…) ayrıca dosya içeriğinde sanığın Suriye Arap Cumhuriyeti Halep Üniversitesi tıp bölümünden mezun olduğuna dair diplomasının bulunması karşısında, sanığa ait hekimlik diplomasının Türkiye’de denklik bakımından karşılığı bulunup bulunmadığı ve sanığın bu diploma ile Türkiye’de tabiplik yapma hakkına sahip olup olmadığı hususunda Yüksek Öğretim Kurulu’ndan görüş sorulması… bu hususların tespitinin ardından sanığın eyleminin 1219 sayılı kanun’un 25. Maddesinde düzenlenen suçu oluşturup oluşturmadığı da tartışılarak sanığın hukuki durumunun takdir ve tayini gerekirken, eksik kovuşturma ile yetinilerek yazılı şekilde hüküm kurulması...

 

En doğru bilgiyi size her zaman avukatınızın vereceğini unutmayın.

Sitenin bütün içeriklerin tüm hakları Av. Öykü Eşberk tarafından (http://www.avoykuesberk.com.tr) internet sitesinde yayınlanmıştır. Bu ibare eklenmek şartıyla makalelerden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapabilir, ancak yazarın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka bir yerde yayınlanamaz.