Paylaş Tweet


metni yazdır metin boyutu

İhbar Tazminatı Süreleri

İhbar Tazminatı Süreleri

   İhbar tazminatı hem işçiyi hem de işvereni ilgilendiren bir durumdur ve işçiye işi bırakmadan belli bir süre önce; işverene de işçiyi işten çıkartmadan belli bir süre önce haber verme sorumluluğu getirir. Yani bir işveren, işçiyi işten çıkarmak istediğinde bu durumu önceden işçiye bildirmelidir. Aynı durum işçi için de geçerlidir. İşçi işverene haber vermeden işten ayrılırsa işveren işçiden ihbar tazminatı talep edebilir. Bildirim zorunluluğu çok önemlidir. Şayet bildirim zorunluluğuna uyulmazsa karşı tarafın zarara uğratıldığı gerekçesiyle, ihbar tazminatı hakkı doğar. İşten ayrılmanın ya da işten çıkarmanın ne kadar süre önceden karşı tarafa bildirilmesi gerektiği işin ne süredir yapıldığına bağlanmıştır.

 

a) İşi altı aydan az sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak iki hafta sonra,
b) İşi altı aydan bir buçuk yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak dört hafta sonra,
c) İşi bir buçuk yıldan üç yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak altı hafta sonra,
d) İşi üç yıldan fazla sürmüş işçi için, bildirim yapılmasından başlayarak sekiz hafta sonra feshedilmiş sayılır denilerek belirtilmektedir. Bu süreler asgari olup sözleşmeler ile artırılabilir. Bildirim şartına uymayan taraf, bildirim süresine ilişkin ücret tutarında tazminat ödemek zorundadır. Fakat işveren isterse bildirim süresine ait ücreti peşin vermek suretiyle iş sözleşmesini feshedebilir.

   Haklarımızı bilmek çok önemlidir. İşverenden haklarınızı alamadığınız takdirde bu hakların kanun eliyle korunduğunun ve haklarınızı mahkeme yoluyla da alabileceğinizi unutmamalısınız.

Merak ettiğiniz tüm hukuki soru ve konuları veya dava hakkındaki tüm sorularınız için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz ya da avoykuesberk@gmail.com adresine gönderebilirsiniz.

Sitenin bütün içeriklerin tüm hakları Av. Öykü Eşberk tarafından (http://www.avoykuesberk.com.tr) internet sitesinde yayınlanmıştır. Bu ibare eklenmek şartıyla makalelerden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapabilir, ancak yazarın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka bir yerde yayınlanamaz.