Öykü Eşberk - KIRA BEDELININ ODENMEMESI SEBEBIYLE TAHLIYE
Paylaş Tweet


metni yazdır metin boyutu Bu makale 26 Şubat 2020 tarihinde eklenmiştir.

KIRA BEDELININ ODENMEMESI SEBEBIYLE TAHLIYE

  Gayrimenkullerle ilgili yaşanan sorunların başında kiranın ödenmemesi gelmektedir.  Kiraya verilmiş bir taşınmazı tahliye ettirebilmek için, kiracıya karşı tahliye davası açılması gerekir. Şayet kiraya veren bu davayı kazanırsa mahkeme kararıyla birlikte evi tahliye ettirebilir. Fakat kanunumuz bazı durumlar varsa kiraya verenin tahliye davası açmadan doğrudan icra daireleri vasıtasıyla tahliye talep edebileceğini belirtmiştir.

 

  Kiracınız kiraları ödemiyorsa sakın kapının kilidini değiştirmek ya da eve girmek gibi eylemlerde bulunmamalısınız. Şayet kapı kilidini değiştirirseniz hakkı olmayan yere tecavüz suçunu işlersiniz ve mahkemede yargılanırsınız.

  

  Kiracı evin kirasını zamanında ödemelidir. Şayet ödemezse kiraya veren, kiracıya evin kirasını ödemesi için kanunda öngörülen süreleri vererek bu süre içinde de ödemezse sözleşmeyi feshedeceğini kiracıya bildirir. Kiraya veren isetrse ödenmeyen kira borcu için genel haciz yoluyla da takip yapabilir. Kiraya veren, kiranın ödenmesi ile birlikte aynı zamanda tahliye de istiyorsa o zaman ilamsız tahliye takibi yapmalıdır. Kısaca toparladığımızda kiraya veren kira alacağı için ilamsız tahliye takibi yaparak kiranın ödenmesini ve kiracının tahliyesini talep eder. Bütün bunlara rağmen kiracı kirayı ödemezse kiraya veren, icra mahkemesinden kiracının tahliyesine karar verilmesini isteyebilir. Mahkemeden aldığı tahliye kararıyla birlikte kiracıyı evden çıkartır.

 

   Yazılı bir kira sözleşmesi yapılmış ise kiraya veren, takip talebinde yazılı kira sözleşmesinin aslını veya bir örneğini eklemeli ve icra dairesine vermelidir. Fakat kiralayanın ilamsız tahliye takibi yapabilmesi için yazılı kira sözleşmesi şart değildir. Kira sözleşmesi sözlü yapılmış olsa dahi ilamsız tahliye yoluna başvurulabilir.

 

   Kiracı ödeme emrine itiraz ederken kira sözleşmesini açıkça reddetmezse, kira sözleşmesini kabul etmiş sayılır ve kiraya veren ilamsız tahliye takibine devam eder. Şayet kiracı itirazında kira sözleşmesinin varlığını inkar ederse kiraya veren ilamsız tahliye takibine devam edemez. Dava açması gerekir.

 

   Ödeme emrine itiraz icra dairesine yapılır. İtiraz süresi yedi gündür. Borçlu 7 gün içinde itiraz etmezse tahliye takibinin kira alacağına ilişkin kısmı kesinleşir.

 

    Kiraya verenin talebini alan icra mahkemesi kiracının yedi gün içinde ödeme emrine itiraz etmediğini ve süresi içinde kirayı ödemediğini tespit ederse kiracının taşınmazı tahliye etmesine karar verir.

 

   En doğru bilgiyi size her zaman avukatınızın vereceğini unutmayın.

Sitenin bütün içeriklerin tüm hakları Av. Öykü Eşberk tarafından (http://www.avoykuesberk.com.tr) internet sitesinde yayınlanmıştır. Bu ibare eklenmek şartıyla makalelerden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapabilir, ancak yazarın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka bir yerde yayınlanamaz.