Öykü Eşberk -    KADINA YÖNELİK ŞİDDET VE ŞİDDET TÜRLERİ
Paylaş Tweet


metni yazdır metin boyutu Bu makale 23 Ekim 2017 tarihinde eklenmiştir.

KADINA YÖNELİK ŞİDDET VE ŞİDDET TÜRLERİ

 Kadına yönelik şiddet toplumumuzda yaygın görülen bir sorundur. Bütün dünyada, her yaştaki kadının maruz kaldığı bir insan hakkı ihlalidir. Kadına yönelik şiddet türlerinin en sık görülen şekli, kadının birlikte olduğu kişi tarafından istismar edilmesidir. Şiddet kelimesi duyulduğunda akla ilk gelen fiziksel şiddet olsa da şiddetin diğer türleri de en az fiziksel şiddet kadar yaygındır. Bunlar; fiziksel şiddet, sözel şiddet, psikolojik şiddet, ekonomik şiddet ve cinsel şiddettir. Toplumumuzda şiddetin diğer türleri fiziksel şiddet kadar dile getirilmese de şiddetin bütün türleri en az fiziksel şiddet kadar ağırdır ve kötü sonuçlar doğurur. Her gün birçok kadının çalışması engelleniyor, maaşı elinden alınıyor ya da sözlü hakarete uğruyor. Bütün bunlarla beraber binlerce kadın eziliyor, dövülüyor ve hatta öldürülüyor. Toplumumuzda şiddete maruz kalan kadınların ekonomik düzeyi düşük, sosyal ve benlik algıları zayıf kişiler olduğu düşünülse de üniversite mezunu, eğitim seviyesi yüksek birçok kadın toplumsal hayatta şiddete maruz kalmaktadır.  

  Fiziksel şiddet; bedeninize yönelmiş her türlü saldırıdır. Toplumumuzda kaba kuvvet özellikle korkutma, sindirme ve yaptırım aracı olarak kullanılmaktadır. Kadının yaralanmasına, yeti kaybına uğramasına veya ölmesine neden olan her türlü şiddet eylemini kapsar. 

  Sözel şiddet, söz ve hareketlerin düzenli bir şekilde korkutma, sindirme, cezalandırma ve kontrol aracı olarak kullanılmasıdır. Sözel şiddete ilişkin davranışlardan en belirgini, kişinin değer verdiği konulara yönelik güven sarsmak ve kadını yaralamak amacıyla belirli aralıklarla çok ağır hakaret etmek ve sözler söylemektir.

 

 

   En doğru bilgiyi size her zaman avukatınızın vereceğini unutmayın.

  KOCA ŞİDDET UYGULAYABİLİR Mİ?

Kadının, rıza göstermediği herhangi bir cinsel davranışa zorlanması cinsel şiddettir. Şiddeti uygulayanın kadının kocası, nişanlısı ya da sevgilisi olması durumu değiştirmez. Bir kadını, kocası dahil hiç kimse, kendisinin istemediği cinsel bir eylemde bulunmaya zorlayamaz. Cinsel şiddete örnek olarak; fiziksel güç kullanmak ya da buna dair tehditte bulunmak, teşhircilik yapmak,  pornografik görüntüler izlemeye zorlamak, telefon, internet gibi teknolojik araçlarla cinsel içerikli materyaller ya da konuşmalarla rahatsız etmek verilebilir.  Kısacası sözle, gözle, vücut diliyle,  posta veya elektronik haberleşme araçlarıyla gerçekleştirilen, cinsel olarak rahatsız eden davranışların tamamı cinsel tacizdir. Psikolojik şiddet: Kişinin bedeninden çok ruh sağlığını hedef alan şiddet türüdür. Duygusal güç veya ihtiyaçların, kadına baskı uygulamak amacıyla kadını denetlemek, küçük düşürmek, aşağılamak, cezalandırmak gibi şiddet aracı olarak kullanılmasıdır. Sürekli olarak kızmak, bağırmak kadının yaşamı üzerindeki kontrolünü yok etmek, ailesiyle görüşmesine izin vermemek gibi kontrol edici davranışlar da psikolojik şiddet kapsamına girer.

  Ekonomik şiddet; kişinin ekonomik kaynaklarını ve parasını düzenli olarak kadın üzerinde bir tehdit ve kontrol aracı olarak kullanılması veya kadının, ekonomik olanaklardan mahrum bırakılması şeklinde açıklanabilir.

Ekonomik şiddete örnek olarak; çalışmasına izin vermeme veya zorla çalıştırma, çalışıyorsa kazancına el koyma, evi geçindirmek için para bırakmama ya da çok az para bırakarak evi çekip çevirmesini isteme sayılabilir.

  Yukarıda saydıklarımın tamamı şiddetin türleridir. Eğer herhangi birine maruz kaldığınızı düşünüyorsanız, en kısa zamanda gerekli önlemleri almalı ve o kişiden uzaklaşmalısınız. Unutmayın ki; bir ilişkide hem aşk hem şiddet bir arada olamaz. Pek çok tacizci ve tacize uğrayan kişi partnerini sever ancak cinsel şiddetin boyutu asla azalmaz tam tersi artarak devam eder ve çoğu zaman kadının hayatına mal olur. 

Sitenin bütün içeriklerin tüm hakları Av. Öykü Eşberk tarafından (http://www.avoykuesberk.com.tr) internet sitesinde yayınlanmıştır. Bu ibare eklenmek şartıyla makalelerden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapabilir, ancak yazarın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka bir yerde yayınlanamaz.