Öykü Eşberk - Makaron Satışı ve Sarma Sigara Cezası
Paylaş Tweet


metni yazdır metin boyutu Bu makale 11 Mart 2024 tarihinde eklenmiştir.

Makaron Satışı ve Sarma Sigara Cezası

Daha önce suç olmayan sigara kağıtlarına tütün doldurarak veya içi tütün doldurulmuş makaronları poşetlenip satılması 2020 yılının temmuz ayında yürürlüğe giren yasa ile yasaklanmıştır.

 

Farklı tütün mamullerinin piyasaya sunulması, satışlarının yapılması ya da satın alınması gibi durumlar suç teşkil etmektedir ve bu konuda 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası verilirken ayrıca para cezasına da çarptırılırsınız. Yani hem hapis hem de adli para cezası ile cezalandırılırsınız.

 

Az miktarda kaçak sigara yakalattığınızda cezanızda indirime gidilebilir.

 

5607 Sayılı Kanun 3/22 maddesine yapılan ekleme ile malın değerinin az olmasının cezada indirim sebebi olduğu düzenlemesi getirilmiştir.

Eşyanın değerinin hafif olması hâlinde verilecek cezalar yarısına kadar, pek hafif olması hâlinde ise üçte birine kadar indirilir

 

Eğer kaçakçılık suçunun konusu tütünse bu cezanızda artırım sebebi yapılacaktır.

 

Madde 3/10 ‘ Kaçakçılık suçunun konusunu oluşturan eşyanın akaryakıt ile tütün, tütün mamulleri, makaron, yaprak sigara kâğıdı, etil alkol, metanol ve alkollü içkiler olması halinde, yukarıdaki fıkralara göre verilecek cezalar yarısından iki katına kadar artırılır, ancak bu fıkranın uygulanması suretiyle verilecek ceza üç yıldan az olamaz.

 

Ayrıca doldurulan makaronun içindeki tütünün yerli mi yoksa yabancı mı olduğu da dosyanın mahiyeti bakımından çok önemldiir. 

 

5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu m.3/1’e göre “eşyayı gümrük işlemlerine tabi tutmadan ülkeye kaçak eşya sokan kişi 1 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 10 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.

 

   En doğru bilgiyi size her zaman avukatınızın vereceğini unutmayın.

Sitenin bütün içeriklerin tüm hakları Av. Öykü Eşberk tarafından (http://www.avoykuesberk.com.tr) internet sitesinde yayınlanmıştır. Bu ibare eklenmek şartıyla makalelerden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapabilir, ancak yazarın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka bir yerde yayınlanamaz.