Öykü Eşberk -   APARTMAN ALTINA ACILABILECEK IS YERLERI NELERDIR?
Paylaş Tweet


metni yazdır metin boyutu Bu makale 06Ocak 2021 tarihinde eklenmiştir.

APARTMAN ALTINA ACILABILECEK IS YERLERI NELERDIR?

 

Buradaki en önemli husus apartman altındaki bağımsız bölümün niteliğidir.

 

Yani tapu kütüğüne mesken olarak mı yazılmış yoksa iş yeri olarak mı?

 

Diğer bir önemli husus ise bazı işyerlerinin apartman altında açılmasının yasaklanmış olmasıdır.

 

HANGİ İŞYERLERİ AÇILAMAZ?

 

Kat Mülkiyeti Kanunu’nda apartmanlarda yapılamayacak işler ve açılamayacak işyerleri hakkında bilgi verilmiştir.Bu kanunun 24. Maddesinde şu şekilde açıklanmıştır;

Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince, apartmanda hastane, dispanser, klinik, poliklinik, ecza laboratuvarı gibi işyerleri açılamamaktadır. Kat maliklerinin buna aykırı sözleşmeleri geçersizdir. Dispanser, klinik, poliklinik niteliğinde olmayan muayenehaneler bu hükmün dışındadır.

 

   Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre, tapu kütüğünde mesken olarak gösterilen bağımsız bölümlerinde sinema, tiyatro, kahvehane, gazino, pavyon, bar, kulüp, dans salonu ve benzeri eğlence ve toplantı yerleri; fırın, lokanta, pastane, süthane gibi gıda ve beslenme yerleri; imalathane, boyahane, basımevi, dükkan, galeri ve çarşı gibi işyerlerinin açılması hususunda kat maliklerinin oy birliği ile karar alması gerekmektedir.

Tapuda iş yeri olarak görünen yerlerde, umuma açık istirahat ve eğlence yeri açılması durumunda yönetim planında aksine bir hüküm yoksa, kat maliklerinin oy çokluğu ile aldığı kararın bulunması, denmektedir. Yani %51

 

Eczane Açabilir miyim?

 

  Eğer kütükte mesken olarak gözüken bir bağımsız bölümde eczane açmak istiyorsanız tüm kat maliklerinin oybirliği ile karar alması şart. Yoksa, mesken olan bir bağımsız bölümde eczane açamazsınız.

 

 

Avukatlık ve SMMM Ofisleri İçin Durum Nasıl?

 

  1136 sayılı Avukatlık Kanununda avukatlık büroları ve hukuk büroları ile ilgili düzenleme yapılıncaya kadar meskenlerdeki avukatlık ve hukuk büroları faaliyetlerine devam edebilirler. Faaliyetin devamı için verilen zaman, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki yıldır. 

 

  3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanununda ilgili düzenleme yapılıncaya kadar meslek mensupları tarafından açılan bürolar hakkında da aynı işlem uygulanmaktadır.

 

 En doğru bilgiyi size her zaman avukatınızın vereceğini unutmayın.

Sitenin bütün içeriklerin tüm hakları Av. Öykü Eşberk tarafından (http://www.avoykuesberk.com.tr) internet sitesinde yayınlanmıştır. Bu ibare eklenmek şartıyla makalelerden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapabilir, ancak yazarın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka bir yerde yayınlanamaz.