Öykü Eşberk - BEYAZ KOD
Paylaş Tweet


metni yazdır metin boyutu Bu makale 28 Mart 2022 tarihinde eklenmiştir.

BEYAZ KOD

 

 Beyaz Kod  Nedir?

Beyaz kod; sağlık çalışanlarının sözel veya fiziksel şiddete maruz kaldığı durumlarda şiddeti önlemek için kullanılan acil durum yönetim aracıdır. Sağlık personeli sadece hakaret, tehdit durumunda değil can güvenliğini tehdit eden her durumda beyaz koda başvurabilir.

 

Beyaz Kod Durumunda Yapılması Gerekenler

Öncelikle can güvenliğinizi sağladığınızdan ve tehlikeyi uzaklaştırdığınızdan emin olmalısınız. Bunun için, iç hatlardan “1111” i ya da telefonunuzdan “113” ü arayıp hastanenin güvenlik görevlilerini acilen bulunduğunuz yere çağırmalısınız. Daha sonra bulunduğunuz yerin kapısını kilitleyebilir ya da kendinizi güvenli bir yere alabilirsiniz. Tehlikenin geçtiğinden emin olduktan sonra yanınıza olaya şahit olan 2 tane hastane görevlisini de alarak “beyaz kod tutanağı” tutmalısınız. Bunu A4 kağıdına kendiniz tutabileceğiniz gibi, hastanenin verdiği beyaz kod formuna da doldurabilirsiniz.

Sonrasında sendikanızla iletişime geçmeniz gerekiyor.

 

Beyaz Kod Tutanağına Neler Yazılmalı?

En üste ortalar şekilde tutanaktır başlığı yazdıktan sonra durumu detaylarıyla açıklayan bir yazı yazmanız gerekmekte. Siz olayın heyecanıyla söylenilen sözlerden birkaçını duymamış olabilirsiniz yanınızdakilerden bu konuda destek almanız bizim için önemlidir. Tutanaktaki en önemli husus tehdit veya hakaret içeren kelimelerin tırnak içerisinde değiştirilmeden yazılmasıdır. Küfürleri ve tehditleri açık açık yazmalısınız. Kanun maddesi yazmanıza gerek yok, sadece olayı anlatmanız yeterlidir. İleride olası bir davada bu tutanaklara başvurulacak o yüzden içeriklerinin tam olduğundan emin olmalıyız. Bu tutanağı hastanenizdeki ilgili birime iletmeniz gerekmektedir.

 

Beyaz Kod Tutanağından Sonra Yapılması Gerekenler

Bulunduğunuz hastanedeki acile giderek iş kazası kodu girdirmelisiniz. Size giremeyeceklerini adli vaka olacağını söyleseler de ısrarcı olmalısınız. Vücudunuzda herhangi bir ekimoz, sıyrık, ezilme varsa mutlaka darp raporu almalısınız. Hasta bakamayacak durumdaysanız acil servis doktoru psikolojik açıdan kati rapor isterse psikiyatriye sevkinizi talep edebilirsiniz.

 

Polise Verilen İfadede Dikkat Edilecek Hususlar

Burası en önemli kısım! Beyaz kod tutanağında yazdığınız ifadeyi aynen tekrarlayın. Hakaret veya tehdit içeren kelimelerin zapta geçtiğinden emin olun. İfadeniz sizin cümlelerinizle zapta geçmeli. Eksik husus varsa polisten düzeltmesini rica edin sonra imzalayın. Polisteki ifadenizi imzalamadan önce mutlaka okuyun. Fail mahkeme karşısına çıktığında, hakim sizin polis ifadenizi dikkate alacak ve ona göre faile ceza verecektir. Polise ifade verdikten sonra dosya savcıya intikal ediyor ve beklemeye başlıyorsunuz. Beyaz kod vermek zorunda kalmayacağınız bir çalışma ortamı diliyorum.

 

 

 

 

En doğru bilgiyi size her zaman avukatınızın vereceğini unutmayın.

 

 

Sitenin bütün içeriklerin tüm hakları Av. Öykü Eşberk tarafından (http://www.avoykuesberk.com.tr) internet sitesinde yayınlanmıştır. Bu ibare eklenmek şartıyla makalelerden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapabilir, ancak yazarın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka bir yerde yayınlanamaz.