Öykü Eşberk - BOŞANMA DAVASI
Paylaş Tweet


metni yazdır metin boyutu Bu makale 21 Kasım 2017 tarihinde eklenmiştir.

BOŞANMA DAVASI

 

 Türkiye’de boşanma oranları gün geçtikçe artmaktadır. Bunun temel sebepleri arasında kültür çatışması, maddi yetersizlik ve şiddetli geçimsizlik gibi etkenler vardır. Yazımda size boşanma davalarından kısaca bahsedip doğru bilinen yanlışlara değineceğim.

 

Boşanma Davası Nerede Açılır?

 Boşanma davası  Aile Mahkemelerinin bulunduğu yerlerde bu mahkemelerde, Aile Mahkemesinin bulunmadığı yerde ise Asliye Hukuk Mahkemelerinde açılır. Boşanma davaları kanun da açıkça belirtildiği üzere, eşlerden birinin ikametgahının bulunduğu yer mahkemesinde veya son 6 ay birlikte yaşadıkları yer mahkemesinde açılır.

 

Ne Kadar Sürede Boşanırım?

    Boşanma davaları anlaşmalı ve çekişmeli olarak iki gruba ayrılmaktadır. Çekişmeli boşanma davaları ortalama olarak 9-15 ay sürer. Anlaşmalı davalar, tek celsede bitebileceği gibi dosyanın durumuna göre iki üç ay da sürebilir. Anlaşmalı boşanma davası, en hızlı çözümlenen davalardan biridir. Taraflar şayet bütün konulardan mutabakata varmışlarsa ve hakim de protokolü onaylarsa taraflar anlaşmalı boşanabilirler.

 

Mahkemeye Gitmeden Boşanabilir Miyim?

Anlaşmalı boşanma davasında tarafların mahkemeye gitmeleri zorunlu iken, çekişmeli boşanma davasında taraflar mahkemeye gitmeden kendilerini avukatları aracılığıyla temsil ettirebilirler.

 

Evlendikten ne kadar süre sonra boşanabilirim?

   Anlaşmalı boşanma için tarafların evlendikleri tarih üzerinden tam olarak bir yıl geçmiş olması gerekir. Aksi takdirde taraflar anlaşmalı boşanamazlar. Çekişmeli boşanma davası için ise süre sınırı yoktur. Taraflar evlenmelerinin üzerinden ne kadar zaman geçtiğinin önemi olmadan boşanma davası açabilirler.

 

Boşandıktan ne kadar sonra evlenebilirim?

  Boşanma davası tamamlandıktan sonra yeniden evlenmek isteyen kadın 300 günlük iddet(bekleme) süresini tamamlamak zorundadır. 300 gün beklemek istenmiyorsa hastaneden hamile olunmadığına dair rapor da alınabilir.

 

Boşanma davasını önce kim açmalı?

   Türk toplumunda boşanma davasını önce karşı taraf açsın gibi yanlış bir inanış vardır. Boşanma davalarında davayı kimin önce açtığı değil, davanın ne şekilde açıldığı önemlidir. Üstelik hakkında boşanma davası açılan taraf isterse, daha sonra karşı boşanma davası da açabilir.

 

Velayet hep anneye veriliyor!

   Toplumumuzdaki diğer bir yanlış kanı ise çocukların velayetlerinin anneye verildiğidir. Hakim çocuğun üstün yararını gözeterek, hangi ebeveyn çocuğa daha iyi bir gelecek sağlayacaksa, çocukla iletişimi daha iyiyse sosyal ve ekonomik duruma da bakarak çocuğun velayet hakkını o tarafa verir.

    

   Türk toplumunun mihenk taşının aile olduğu göz önüne alınırsa boşanma sürecinin büyük bir özenle yürütülmesi taraflar için hem sağlıklı karar verebilmeyi sağlayacak, hem de boşanmayı hızlandırıp, kolaylaştıracaktır. Boşanma davaları başlı başına yıpratıcı davalar olduğu için bu süreçte hem yıpranmayı en aza indirgemek hem de bütün haklarınızı aldığınızdan emin olmak için mutlaka bir avukattan destek almalısınız.

 

 

   En doğru bilgiyi size her zaman avukatınızın vereceğini unutmayın.

Sitenin bütün içeriklerin tüm hakları Av. Öykü Eşberk tarafından (http://www.avoykuesberk.com.tr) internet sitesinde yayınlanmıştır. Bu ibare eklenmek şartıyla makalelerden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapabilir, ancak yazarın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka bir yerde yayınlanamaz.