Öykü Eşberk - TEBLİGAT GELDİĞİNDE NE YAPMALISINIZ?
Paylaş Tweet


metni yazdır metin boyutu Bu makale 19 Ağustos 2019 tarihinde eklenmiştir.

TEBLİGAT GELDİĞİNDE NE YAPMALISINIZ?

Adliyeden Bir Kağıt Geldi

 

  Mahkeme, Cumhuriyet Savcılığı veya icra dairelerinden size gelen her “kâğıt” resmi bir işlem hakkında size bilgi vermek için gönderilmiştir. Bu kurumlar tarafından gönderilen kâğıda da “Tebligat” adı verilir.

  Tebligat size bir hukuki işin haber verilmesi için gönderilmiştir.

 

Tebligatı Kim Gönderdi?


Tebligatın sol üst köşesinde gönderen makamın ismi yazılıdır. Örneğin; Adana 8. İş Mahkemesi, Antep Asliye Hukuk Mahkemesi gibi. Ayrıca yanında hangi işe ait olduğunu belirten bir numara vardır. Bu numaraya esas numarası adı verilir.

 

 

Peki Tebligat Geldiğinde Ne Yapmalısınız?

 

  Cevabı davanın niteliğine ve sizin mahkemedeki konumuzuna bağlıdır. Şayet tanıksanız mahkemeye mutlaka gitmeniz gerekmektedir. Gitmediğiniz takdirde mahkemeye zorla getirilirsiniz. Tanıklıkla ilgili daha fazla detay için tanıklıkla ilgili soruya bakabilirsiniz.

 

  Şayet hukuk davasıysa, ve davacıysanız mahkemeye gitmediğiniz takdirde davanızı takip eden bir avukatınız yoksa dava düşecektir. Davalıysanız; mahkemeye gitmiyorsanız ve avukatınız da yoksa, yokluğunuzda yapılan işlemlere itiraz edemezsiniz.

 

  Eğer bir ceza davasıysa, mutlaka katılmak zorundasınız. Katılmadığınız takdirde mahkeme önce polis veya jandarma marifetiyle zorla getirilmenize karar verir şayet bu da işe yaramazsa hakkınızda yakalama kararı çıkarır.

 

  Şayet gelen kağıt icra dairesinden gelmişse çok dikkatli olmanız gerekmektedir. Tebligat alınmaktan kaçınılmamalı, her ne olursa olsun tebligat alınmalıdır ve derhal bir avukata başvurulmalıdır.  

 

Daha detaylı bilgi için, icra tebligatı gelince ne yapmalı başlığını okuyabilirsiniz. 

 

 

GELEN TEBLİGATI ALMAZSANIZ NE OLUR?

 

7201 sayılı Tebligat Kanunu 21 inci madde uyarınca, 

  Kendisine tebligat yapılacak kimse gösterilen adreste bulunmaz veya tebellüğden imtina ederse, tebliğ memuru tebliğ olunacak evrakı, o yerin muhtar veya ihtiyar heyeti azasından birine veyahut zabıta amir veya memurlarına imza karşılığında teslim eder ve ihbarnameyi gösterilen adresteki binanın kapısına yapıştırır. Komşuları ya da yöneticiyi de bu tebliğ hakkında bilgilendirir. İhbarnamenin kapıya yapıştırıldığı tarih, tebliğ tarihi sayılır. Şayet adres MERNİS yani adres kayıt sistemindeki adresse, muhatap o adreste hiç oturmamış veya o adresten sürekli olarak ayrılmış olsa dahi posta memuru imza karşılığında belgeyi teslim etmek zorundadır.

  Kanunda açıkça da belirtildiği gibi tebligatı almaktan imtina etseniz dahi evrak size tebliğ edilmiş sayılır.

 

Size her zaman en doğru bilgiyi avukatınızın vereceğini unutmayın.

Sitenin bütün içeriklerin tüm hakları Av. Öykü Eşberk tarafından (http://www.avoykuesberk.com.tr) internet sitesinde yayınlanmıştır. Bu ibare eklenmek şartıyla makalelerden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapabilir, ancak yazarın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka bir yerde yayınlanamaz.