LLM. Arb. Avukat Öykü Eşberk - Adana Avukat - Eşberk Hukuk Bürosu
Telefon: 0322 359 44 55
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Architecto, culpa dicta dolor facere fuga iste, iure magni non odit porro possimus quo soluta temporibus, tenetur unde ut vitae. Doloremque, magni?
© LLM. Arb. Avukat Öykü Eşberk - Adana Avukat - Eşberk Hukuk Bürosu
Tüm Hakları Saklıdır,
Siyah Yazılım
Türk Medeni Kanunu'nun 606.maddesi; mirası reddedebilmek için yasal mirasçılara 3 aylık bir süre tanımıştır. Bu sürede yasal mirasçılar mirası reddetmezlerse mirası zımnen kabul etmiş sayılırlar.
Peki miras kalan kişiler yani yasal mirasçılar, murisin öldüğünü bilmiyorlarsa 3 aylık süre nasıl işleyecektir.
Türk Medeni Kanunu'muza göre 3 aylık süre belirlenmiş. Peki kişiler uzun süredir görüşmüyorsa ve miras bırakanın öldüğünden haberleri yoksa ne olacak? Burada öğrenme tarihi önem taşımaktadır. Eğer yasal mirasçılar mirasçı olduklarını daha sonra öğrendiklerini ispat edemezse 3 aylık sürenin başlangıç tarihi murisin ölüm tarihidir. Vasiyetname ile atanmış mirasçılar için süre ise miras bırakanın tasarrufunun kendilerine resmen bildirildiği tarihten işlemeye başlar.
Yargıtay 8. Hukuk Dairesi, E. 2014/24118 – K. 2015/181, 12.1.2015 tarihli kararında;
“Dava, mirasın gerçek reddine ilişkindir. Miras üç ay içinde reddolunabilir. Bu süre yasal mirasçılar için mirasçı olduklarını daha sonra öğrendikleri ispat edilmedikçe mirasbırakanın ölümünü öğrendikleri tarihten işlemeye başlar.
Yasal mirasçılar mirasbırakanın ölümünden itibaren yasal üç ay içinde mirasın gerçek reddi talebinde bulunulmamış ise de, temyiz dilekçelerinde; muris ile 6-7 yıldır görüşmediklerini, ölümünü yakınlarından öğrendiklerini ve veraset ilamı almak için başvurduklarını, bu tarihten itibaren de 3 aylık yasal süre dolmadan eldeki davayı açtıklarını açıklamışlardır. Mahkemece, davacılara mirasbırakanın ölümünü daha sonra öğrenme durumu hakkında delillerini sunması için imkan ve süre verilerek, gösterdiği takdirde ve gerçekleşecek sonucu uyarınca bir karar verilmesi gerekir.”
Size her zaman en doğru bilgiyi avukatınızın vereceğini unutmayın.