LLM. Arb. Avukat Öykü Eşberk - Adana Avukat - Eşberk Hukuk Bürosu
Telefon: 0322 359 44 55
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Architecto, culpa dicta dolor facere fuga iste, iure magni non odit porro possimus quo soluta temporibus, tenetur unde ut vitae. Doloremque, magni?
© LLM. Arb. Avukat Öykü Eşberk - Adana Avukat - Eşberk Hukuk Bürosu
Tüm Hakları Saklıdır,
Siyah Yazılım
Evlat edinme hususu Türk Medeni Kanunu’muzda yer almaktadır. Evlat edinme sadece mahkeme kararıyla olur.
Bu konuda yetkili mahkeme tek başınıza mı, yoksa eşinizle mi evlat edineceğinize göre değişmektedir. Tek başına evlat edinme işleminde yetkili mahkeme evlat edinecek olanın ikameti, birlikte evlat edinmelerde ise eşlerden birinin ikamet yeri aile mahkemesidir. Birlikte evlat edinebilmek için resmi nikahla evli olma zorunluluğu vardır. Evli olmayanlar birlikte evlat edinemezler. Dikkat edilmesi gereken ilk husus çocuğun 18 yaşından büyük olup olmadığıdır. Kanunumuz çocuğun 18 yaşından büyük olup olmadığına göre farklı prosedürler izlemektedir.
Küçüğün evlat edinen tarafından bir yıl süreyle bakılmış ve eğitilmiş olması gereklidir. Çiftlerin birlikte evlat edinebilmesi için 5 yıl süreyle evli olmaları ya da eşlerden birinin 30 yaşını doldurmuş olması gerekmektedir.
Evli olmayanlar 30 yaşını doldurmuşlarsa tek başlarına evlat edinebilirler.
Evlat edinenin medeni durumu önemli bir husus değildir.
Evlat edinen kişinin, evlat edilen çocuktan en az on sekiz yaş büyük olması şarttır.
-Eşler en az 2 yıl resmi nikahla evli olmak ya da 30 yaşını doldurmuş bulunmak koşuluyla birbirlerinin çocuklarını evlat edinebilirler.
Evlat edinilecek çocuk ayrım yeteneğine sahipse, hakim tarafından rızası mutlaka alınır. Bazı istisnalar dışında çocuğun ana babasının da birlikte rıza vermesi gerekir. Şayet ana babadan birinin kim olduğu veya uzun süreden beri nerede oturduğu bilinmiyorsa veya küçüğe karşı özen yükümlülüğünü yeterince yerine getirmiyorsa ana babadan birinin rızası aranmaz.
Evlat edinen şayet isterse, evlat edindiği küçüğe yeni bir ad da verebilir. Eşler tarafından birlikte evlat edinilmek ve ayırtım yeteneğine henüz sahip olmamak koşuluyla, evlat edinilen küçüğün nüfus kaydına ana baba ismi olarak evlat edinenlerin isimleri yazılır.
Evlat edinilen hem eski ailesinin mirasçısı olmakta devam eder ve hem de evlat edinene mirasçı olur. Ancak evlat edinen evlat edindiğinin mirasçısı olamaz. Evlat edinme başvurusundan sonra evlat edinenin ölmesi evlatlık ilişkisinin diğer koşullarını etkilememişse evlat edinme işlemine engel olmaz. Evlat edinme başvurusundan sonra evlat edinilecek ergin olursa, küçüklerin evlat edinilmesine ilişkin hükümler bakidir.
Evlat edinilenin soyadının durumu evlat edinilenin 18 yaşından büyük ya da küçük olmasına göre değişmektedir.
Evlat edinilen 18 yaşından küçük ise evlat edinenin soyadını alır; 18 yaşından büyük ise kendi rızası varsa evlat edinenin soyadını alır.
18 yaşından büyük bir bireyin evlat edinilmesinin şartları 18 yaşından küçük birinin evlat edinilmesine nazaran daha ağırdır. İlk olarak, evlat edinilecek olan evli ise eşinin rızasının bulunması.gereklidir. Evlat edinen kişinin, evlat edilen kişiden en az on sekiz yaş küçük olması şarttır. Küçükken evlat edinecek kişi tarafından en az 5 yıl müddetle bakılmış ve eğitilmiş olması ya da en az 5 yıl evlat edinen aile yanında aile halinde birlikte yaşıyor olması gereklidir. 18 yaşından küçüklerde ise bakma ve eğitim yılı 1 yıldır. Diğer bir önemli husus da evlat edinenin alt soyunun bulunmaması yani çocuğunun olmaması gerekmektedir. Bununla birlikte evlat edilen kişinin rızası da sağlanırsa evlat edinme işlemi gerçekleştirilebilir.
Bu durumda ilk şart evlat edinilecek çocuğun 18 yaşından küçük olmasıdır. Bu durum sağlanmışsa, evlatlık alma sonrasında diğer çocuklarının haklarının korunup korunduğuna onlara zarar gelmediğine dair karar verilmesi gerekmektedir.
Evlat edinme her ne kadar Türk Kültüründe çok yerleşmiş bir kavram olmasa da çocuk sahibi olamayan ya da daha çok çocuk isteyen aileler için çok güzel bir duygudur. Aynı zamanda evlat edinilen çocuğun bedensel, ruhsal ve duygusal gelişimi açısından önem arz etmektedir. Siz de evlat edinerek bir çocuğun hayatına dokunabilirsiniz.
En doğru bilgiyi size her zaman avukatınızın vereceğini unutmayın.