LLM. Arb. Avukat Öykü Eşberk - Adana Avukat - Eşberk Hukuk Bürosu
Telefon: 0322 359 44 55
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Architecto, culpa dicta dolor facere fuga iste, iure magni non odit porro possimus quo soluta temporibus, tenetur unde ut vitae. Doloremque, magni?
© LLM. Arb. Avukat Öykü Eşberk - Adana Avukat - Eşberk Hukuk Bürosu
Tüm Hakları Saklıdır,
Siyah Yazılım
Günümüzde en çok sorulan suçlardan biri hakaret suçudur. Gerek gündelik hayatımızda, gerek sosyal medyada her gün bir sürü kişiyle muhatap olmamızın bir getirisi olarak üslubuna dikkat etmeyen kişiler tarafından bir çoğumuz hakaret suçunun mağduru olmuşuzdur.
Hakaret suçu, Türk Ceza Kanunu'nun 125-131 maddeleri arasında düzenlenmiştir. Hakaret suçu iki farklı şekilde işlenebilir:
a-) Belli somut bir durum ve olgunun isnat edilmesi suretiyle kişinin şeref ve saygınlığının zedelenmesi,
b-) Genel ve soyut nitelikteki söz ve davranışlarla kişinin değersizleştirilmesi, rencide edilmesi.
Hakaret suçu doğrudan kişinin birey olmaktan kaynaklanan kişilik haklarına saldırıdır. Hakaret suçu ile sosyal bir kavram olan “şeref” ve kişinin özsaygısı korunmaktadır.
Suçun basit şeklinde, hakaret suçunun cezası 3 aydan 2 yıla kadar hapis veya adli para cezasıdır.
Suçun nitelikli hallerinde hakaret suçunun cezası, 1 yıl ile 2 yıl arasındadır
Hakaret suçunun;
a) Kamu görevlisine karşı görevinden dolayı,
b) Dini, siyasi, sosyal, felsefi inanç, düşünce ve kanaatlerini açıklamasından, değiştirmesinden, yaymaya çalışmasından, mensup olduğu dinin emir ve yasaklarına uygun davranmasından dolayı,
c) Kişinin mensup bulunduğu dine göre kutsal sayılan değerlerden bahisle, işlenmesi halinde, cezanın alt sınırı bir yıldan az olamaz.
Hakaret suçu şikayete tabidir. Cumhuriyet savcılığı resen soruşturma açmaz. Hakaret edilen kişi, hakaret edenin ceza almasını istiyorsa şikayet etmek zorundadır.
Fakat bu durumun istisnaları mevcuttur. Kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret suçu (TCK m.125/3) şikayete tabi değildir. Kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret suçun işlenmesi halinde cumhuriyet savcılığı resen soruşturma açar.
Hakaret edilen kişi(mağdur) hakaret edeni ve hakareti öğrendiği tarihten başlamak üzere 6 ay içerisinde şikayet hakkını kullanmak zorundadır. Aksi takdirde şikayet hakkını kaybeder.
Mağdura karşı telefon mesajı, telefonla yapılan sesli konuşna, mail, mektup, postakartı gibi iletişim yöntemleri kullanılarak yapılan hakaret de mağdurun yüzüne karşı yapılmış sayılır. Mağdurun bu iletişim araçlarıyla kendisine yapılan hakareti öğrenmesi hakaret suçunun oluşması için yeterlidir.
TCK m.125/2 anlamında ileti olarak kabul edilen iletişim vasıtaları şunlardır:
Mektup, E-mail, Whatsapp mesajları, Whatsapp gruplarına gönderilen mesajlar, SMS, İnstagram, twitter, facebook vb. sosyal medya hesaplarından DM (Direct Message) yoluyla mesajlaşma.
Mağdurun yokluğunda hakaret suçu, hakaret edenin söz ve davranışlarını en az 3 kişinin öğrenmesiyle oluşabilir. Mağdur dışında 3 farklı kişi hakaret içeren kelimeleri duymalıdır.
"Hangi kelimeler hakarete girer?" , "Hangi kelimeler hakaret sayılmaz?", "Tarafıma bu cümle kuruldu hakaret midir?" diye sıkça soru almaktayım.
Hakaret olarak kabul edilen kelimeler kanunda tek tek sayılmamıştır. Fakat yargı kararlarına baktığımızda bunları görebilmekteyiz.
En doğru bilgiyi size her zaman avukatınızın vereceğini unutmayın.