Hakkımda

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Architecto, culpa dicta dolor facere fuga iste, iure magni non odit porro possimus quo soluta temporibus, tenetur unde ut vitae. Doloremque, magni?

Tarih 25 Mart 2022

 

  Ülkemizde genel olarak kira sözleşmeleri belirli süreli yapılır. Kiracı, belirli süreli kira sözleşmesini sona erdirmek istiyorsa, sözleşmenin sona ermesinden en az on beş gün önce bildirimde bulunmak zorundadır. Şayet bildirimde bulunmazsa kira sözleşmesi aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. Bu durumda kiraya veren sözleşme süresinin bittiğine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez.

 

   Fakat kanunumuz on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren lehine, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminde en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla herhangi bir sebep göstermeden kira sözleşmesini fesih edebilmesine olanak sağlayan bir düzenleme getirmiştir.

 

    Kiraya verenin, kira sözleşmesinin süresinin bittiğine dayanarak kiracıyı evden çıkarma hakkı yoktur. Kiracı taşınmazı boşaltmak istemezse kira süresi aynı şartlarla bir yıl daha uzamış sayılır. Sadece kiracı, kiralananın tesliminden sonra kiraya verene karşı, kiraladığı yeri belli bir tarihte tahliye edeceğine dair taahhütte bulunmuş ise o zaman kiraya veren, tahliye taahhüdünde bildirilen tarihte veya kira sözleşmesinin bitiş tarihinden itibaren kanunca öngörülen süre içinde icra dairesine başvurmak suretiyle kiracının taşınmazı tahliye etmesini isteyebilir. Tahliye taahhüdünün hiçbir şarta bağlı olmadan verilmesi çok önemlidir. Aksi takdirde tahliye taahhüdü geçersizdir.

 

   Bu takip yoluna başvurabilmek için kanunda belli bir süre öngörülmüştür. TBK m. 352'de de belirtildiği gibi kiraya veren, kira süresi sona erdikten sonra kira sözleşmesini yenilemek istemiyorsa, kira süresinin bitiminde veya tahliye taahhüdünde bildirilen tarihten bir ay içinde icra dairesine başvurmalı ve kiracının tahliyesi için takip başlatmalıdır. Bu süreyi kaçırmamak önemlidir. 

 

   Takip, icra dairesine yapılan bir takip talebi ile başlar. Takip talebinden sonra tahliye emri gönderilir. Tahliye emrine itiraz edilip edilmemesine göre takibin kesinleşmesi aşamasından sonra, tahliye aşaması başlar.

 

   Kiracı tahliye emrinin kendisine tebliğinden itibaren yedi gün içinde tahliye emrine itiraz edebilir. İtiraz ile yapılan tahliye takibi durur.

 

   En doğru bilgiyi size her zaman avukatınızın vereceğini unutmayın.

Shape
Arrow Up