Hakkımda

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Architecto, culpa dicta dolor facere fuga iste, iure magni non odit porro possimus quo soluta temporibus, tenetur unde ut vitae. Doloremque, magni?

Tarih 25 Mart 2022

 

Kiracının en önemli haklarından birisi, kontrat süresi dolmadan kiracının evden çıkarılamamasıdır. Ne sebeple olursa olsun, ev sahibi nasıl bir gerekçe öne sürerse sürsün kontrat dolmadan kiracı evden çıkarılamaz.

 

  Kiracı, belirli bir süreyle yapılmış kira sözleşmelerinin süresinin bitiminden en az on beş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez. Bu durumun tek istisnası 10 yıllık sözleşmelerdir. On yıllık sözleşme sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir.

 

   Kanunumuzda kiracı aleyhine düzenleme yasağı vardır. Bu yasak kapsamında kiracıya, kira bedeli ve yan giderler dışında başka bir ödeme yükümlülüğü getirilemez. Özellikle, kira bedelinin zamanında ödenmemesi hâlinde ceza koşulu ödeneceğine veya sonraki kira bedellerinin muaccel olacağına ilişkin anlaşmalar geçersizdir.

 

DEPOZİTO

 Depozito bir nevi güvence teminatıdır. Kiracı, eve zarar verdiği durumlarda ev sahibi bu zararı verilen depozito içinden kesebilir veyahut depozitoyu zararla bağlantılı olarak geri ödemeyebilir. Depozitoyu geri alabilmek için kiracınının eve zarar vermeyip sözleşme şartlarına uygun davranmış olması gerekir.

 

Burada unutulmaması gereken en önemli nokta ise zaman içerisinde kullanımdan dolayı oluşan yıpranmalar ve eskimelerden dolayı kiracı hiçbir şekilde sorumlu değildir.

 

 

Kiracı Gayrimenkulu Başkasına Kiralayabilir Mi?

Kiraladığınız gayrimenkulü başkasına kiralayabilmek için kira sözleşmesi yaparken bu maddeyi sözleşmeye eklemeniz gerekiyor. Eklemediğiniz taktirde evi başkasına kiralayamazsınız.

 

Şayet sözleşmeye böyle bir madde eklemeden kiralarsanız, sözleşmeye aykırı davranmış sayılırsınız.

 

 

 

Kiracı Kirayı Ödemezse Ne Olur?

 

 Gayrimenkullerle ilgili yaşanan sorunların başında kiranın ödenmemesi gelmektedir. Kirayı ödemezseniz ev sahibi tahliye davasıyla sonuçlanacak şekilde hukuki süreci başlatarak sizi  evden çıkarır.  Kiraya verilmiş bir taşınmazı tahliye ettirebilmek için, kiracıya karşı tahliye davası açılması gerekir. Şayet kiraya veren bu davayı kazanırsa mahkeme kararıyla birlikte evi tahliye ettirebilir. Fakat kanunumuz bazı durumlar varsa kiraya verenin tahliye davası açmadan doğrudan icra daireleri vasıtasıyla tahliye talep edebileceğini belirtmiştir.

 

Daha detaylı bilgi için KİRA BEDELİNİN ÖDENMEMESİ SEBEBİYLE TAHLİYE başlıklı yazımızı aşağıdaki linke tıklayarak okuyabilirsiniz.

 

http://avoykuesberk.com.tr/duyuru/K%C4%B0RA-BEDEL%C4%B0N%C4%B0N-%C3%96DENMEMES%C4%B0-SEBEB%C4%B0YLE-TAHL%C4%B0YE/49

 

 

EV SATILIRSA KİRACININ DURUMU

 

 İçinde kiracı olan bir evi satın almak kiracının çıkmadığı durumlarda ev sahibini oldukça sıkıntılı bir sürece sokmaktadır. Çünkü içinde kiracı bulunan bir ev satın alındığında yeni ev sahibi, sizin önceki ev sahibi ile yaptığı sözleşmeyi de kabul etmiş sayılıyor. Yasaların da kiracıyı korumayı daha üstün tuttuğu düşünüldüğünde kiracı için daha avantajlı satın alanı ise yoracak bir sürece girilmektedir.

 

Bütün bu durumlara rağmen içinde oturduğunuz ev satıldıysa size karşı bir an önce hukuki süreci başlatacaklardır. 

 

İçinde kiracı bulunan bir ev satın aldıktan sonra yeni ev sahibi ilk olarak kiracıya evden ayrılması için bir ihtarname göndermelidir.  Ev sahibi ihtarname göndermez ise kiracının herhangi bir şey yapmasına gerek yoktur oturmaya eski sözleşmeyle devam etmiş sayılmaktadır. Zira kira sözleşmesi aynı haliyle yeni ev sahibi ve kiracı arasında devam edecektir.Bu ihtardan sonra kiracının yani sizin evden çıkmak için 6 aylık yasal süreniz başlıyor. Diğer bir önemli husus da bu ihtarın tapu devrinden sonraki 1 ay içinde yapılmış olmasıdır. Çünkü 1 aylık sürede size karşı ihtar çekilmezse yeni ev sahibi sizin eski kira sözleşmenizi kabul etmiş sayılır. Yukarıda bahsettiğim ihtar mutlaka noter aracılığıyla yapılmalıdır. Bu ihtardan sonra 6 ay içinde evden çıkmazsanız ev sahibi size açacağı tahliye davasıyla sizi evden çıkartabilir.

 

Ev Sahibi Kira Sözleşmesini Feshederse Ne Yapılır?

 

Ev sahibi durup dururken neden göstermeden kira sözleşmesini fesih edemez. Yasalarımız kiracıyı korumaktadır. Eğer usuluna uygun bir kira sözleşmeniz varsa şartları oluşmadığı müddetçe kira sözleşmenizi feshedemez. Fakat bazı durumlarda gayrimenkul sahibi sözleşmeyi feshedebilir: Kirayı zamanında ödememeniz, sözleşmeye aykırı hareket etmeniz, evin başka biri tarafından satın alınması gibi durumlarda ev sahibi sözleşmeyi feshedebilir.

 

En doğru bilgiyi size her zaman avukatınızın vereceğini unutmayın.

Shape
Arrow Up