LLM. Arb. Avukat Öykü Eşberk - Adana Avukat - Eşberk Hukuk Bürosu
Telefon: 0322 359 44 55
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Architecto, culpa dicta dolor facere fuga iste, iure magni non odit porro possimus quo soluta temporibus, tenetur unde ut vitae. Doloremque, magni?
© LLM. Arb. Avukat Öykü Eşberk - Adana Avukat - Eşberk Hukuk Bürosu
Tüm Hakları Saklıdır,
Siyah Yazılım
Ailesinde eşi yada çocuğu gibi bakmakla yükümlü olduğu engelli bireyler olan memur bu hususları öne sürerek yer değiştirme talebinde bulunabilir mi?
Peki 1. derece olmasa da kardeşi için bakmakla yükümlü olan diğer kardeş kendisi için bu kararı isteyebilir mi?
. Bu konulara bu yazımızda değineceğiz. Bu durum 19/4/1983 tarihli ve 83/6525 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelik ile açıkça ortaya konulmuştur.
Memurun kendisinin veya birlikte yaşadığı eşi ve bakmakla yükümlü olduğu çocuklarının engellilik durumunun tedavisi sebebiyle yer değişikliğini talep etmesi halinde, yer değiştirme suretiyle atama yapılacak yerin, memurun ve bu fıkra kapsamındaki yakınlarının engellilik durumuna uygun olması esastır."
"Sağlık Mazeretine Bağlı Yer Değişikliği" başlıklı 13 üncü maddesinde "Memurun sağlık mazeretine dayanarak yer değiştirme talebinde bulunabilmesi için; kendisi, eşi, annesi, babası, bakmakla yükümlü olduğu çocukları ve yargı kararı ile vasi tayin edildiği kardeşinin hastalığının görev yaptığı yerde tedavisinin mümkün olmadığı veya mevcut görev yerinin söz konusu kişilerin sağlık durumunu tehlikeye düşüreceğini eğitim ve araştırma hastanesi veya üniversite hastanesinden alınacak sağlık kurulu raporu ile belgelendirmesi gerekir demektedir.
Sağlık mazeretine dayalı olarak yapılacak yer değişikliğinde memur aynı hizmet bölgesi içinde başka bir hizmet alanına, bu şekilde mazeretin karşılanamaması halinde ise başka bir hizmet bölgesinde kurumca ihtiyaç duyulan ve mazeretinin karşılanabileceği bir hizmet alanına atanabilir." hükmü, yine aynı Yönetmeliğin "Engellilik Durumuna Bağlı Yer Değişikliği" başlıklı ek madde 3 üncü maddesinde ise "İlgili mevzuatına göre alınan sağlık kurulu raporunda en az yüzde kırk oranında engelli olduğu belirtilen memurlar ile ağır engelli raporlu eşi veya bakmakla yükümlü olduğu birinci derece kan hısımları bulunan memurlar engellilik durumundan kaynaklanan gerekçelere dayalı olarak yer değiştirme talebinde bulunabilir. demektedir.
Engelli olmayan memurun; engellilik durumuna bağlı yer değiştirme talebinde bulunabilmesi için eşinin ya da bakmakla yükümlü olunan birinci derece kan hısımlarının ağır engelli raporunun olması gerekmekte olup, kardeş birinci derece değil ikinci derece kan hısmıdır. Bu durumda, ağır engelli raporu olan vasi tayin edildiği kardeşi için memur, bu madde kapsamında yer değiştirme talebinde bulunamaz.
Kardeş 1. derece yakın değildir.
Sağlık mazeretine bağlı yer değişikliğinde ise memurun kendisi ve eşi ile birinci derece kan hısımlarından olan annesi, babası ve bakmakla yükümlü olduğu çocuklarının yanında birinci derece olmasa dahi vasi tayin edildiği kardeşinin hastalığı için sağlık mazeretine bağlı yer değişikliği talebinde bulunabileceği hüküm altına alınmıştır
Size her zaman en doğru bilgiyi avukatınızın vereceğini unutmayın.